Пътят към новия "дом"

Емилия Братанова

Екипът на Културна фондация А25 от известно време си е поставил задачата да работи за превръщането на непознатата и често враждебна среда в дом за бежанци и търсещи закрила лица. Дом тук нека разбираме като „място, където ще се отнасят добре с мен, което всъщност означава да си у дома”, определение, дадено от Енаятолах Акбари, основният герой в романа на Фабио Джеда „Има крокодили в морето”. За тези, които не познават книгата, тя дава ярка представа за преживяванията и чувствата, съпровождащи пътя на бягащо момче от Афганистан в търсене на спасение на живота и достойнството му. Колкото и различни да са отделните истории на нашите истински герои, те споделят много от човешките чувства на своя романов прототип. 

Историята на Енаятолах ни подготви за първата ни среща с бежанците, която се състоя на 7 и 8 октомври. След трескава подготовка и вълнение екипът ни посети Интеграционния център към Държавна агенция за бежанците, където се срещнахме с около 20 бежанци и търсещи закрила лица, участващи в Националната програма за интеграция. Оказва се, че колкото и да сме подготвени, винаги има какво да ни изненада и че няма по-добър учител от директния контакт с хората. Урок номер 1: постоянно да се подсещаме, че ние не сме при бежанците, за да им помагаме от позицията на знаещия и можещия, а сме там, за да разберем повече един за друг, взаимно да се опознаем и по този начин да изградим споделено пространство, в което да трупаме и знания за това, което е около нас. 

Представихме себе си и програмата и поканихме присъстващите на предстоящите събития. Запознахме се и си обещахме скоро да се видим, за да говорим за графити и анимация. „Ще дойдем”, казаха ни много от тях в края на срещата. Техните думи потвърдиха намерението ни програмата за културна ориентация да не е просто едно от малкото „интересни” събития сред обичайната липса на дейности в живота на хората в процедура за получаване на статут, сред „гледане на телевизия, мълчание, храна, спане. Мълчание.” („Има крокодили в морето”, Джеда). Ще бъде много повече от това – ще бъде форум за дискусия, активно участие, взаимно уважение и платформа за себеизразяване. Ще придаде смисъл на „дните минаваха през мен, и въобще животът, като река. Бях като крайбрежна скала” (пак там). А всички останали уроци тепърва предстоят.Read a summary of this article in English here.

اضغط هنا  لتقرأ ملخص هذه المقالة بالعربية
خلاصه این مقاله را می توانید اینجا بخوانید

Няма коментари:

Публикуване на коментар

eea grants / a25 culgoral foundation

eea grants / a25 culgoral foundation