Ангел и Здравко пожелават българите да опознаят традициите на Близкия Изток и да прескочат бариерите

Започваме февруари месец с поредното събитие от програмата за културна ориентация на бежанци и търсещи закрила лица. Този път то беше посветено на киното, а специални гости бяха Здравко Григоров и Ангел Хаджийски, познати като Ангел и Здравко от "Позор". Как протече денят според нашите гости, какво ще запомнят и какво ще искат да повторят, може да прочетете в следващото блицинтервю.


1. Бихте ли се представили накратко?

Здравко Григоров и Ангел Хаджийски, организатори на Sofia MENAR Film Festival. От 6 години се опитваме да представяме различното кино както в столицата, така и в други големи градове. Ежегодно зрителите на фестивала се увеличават, което ни кара с още по-голям хъс да работим в тази насока.

2. Какъв е бил досегашният ви досег с бежанци и търсещи закрила лица?

Втора година фестивалът е отворен за бежанци. С удоволствие бихме предоставили отново филми от програмата за прожекция в бежанските центрове. Виждаме, че хората оценяват тази възможност и идват с интерес да гледат филмите.

3. Имахте ли предварителни очаквания за срещата с участниците? Ако „да“ – какви бяха те?

Зарадвахме се, че срещата протече като дискусия и че бежанците също се включиха в разговора. В началото си помислихме, че само ще ни слушат, но ни стана много приятно, когато започнахме да си говорим.

4. Имаше ли нещо, което ви изненада или ви направи силно впечатление на срещата и тръгнахте ли си с нещо „за себе си“ от нея?

Хареса ни как всички се оживиха като разбраха, че сме ходили в техния край, как започнаха да ни питат какво ни е харесало, къде точно сме били...  И как настоятелно ни убеждаваха да отидем там, където не сме ходили. Обещаваме да поправим грешката и в скоро време да сме подготвени и за местата, които все още не сме посетили. Това, че познаваме тяхната култура прави общуването много по-лесно. Целта на нашия фестивал е повечето българи да опознаят традициите на региона и да прескочат бариерите, които все още съществуват.

5. Искате ли да кажете още нещо по темата – на участниците, на организаторите, на читателите на блога?

Нека продължават да организират дискусии, нека продължават да дебатират, нека културният обмен да не спира, нека българите опознаят културата и традициите на региона, от който идват бежанците, и така по-лесно ще ги приемат.


***

Отново благодарим на Ангел и Здравко за приноса им не само към програмата за културна ориентация, но и към културния обмен между България и страните от Близкия Изток и Северна Африка! На добър път и в буквален, и в преносен смисъл в организирането на следващите фестивали, дебати и интересни срещи за популяризирането на все още "екзотични" за България култури!

Read this article in English here.
لقراءة هذه المقابلة باللغتين العربية والفارسية اضغطوا هنا
می توانید این مصاحبه را به زبان فارسی اینجا بخوانید.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

eea grants / a25 culgoral foundation

eea grants / a25 culgoral foundation