Впечатления от театрална постановка: Бих искала да съм момче!

Создар Юсеф

Аз съм Создар, на 21 години съм и съм от Сирия. Бях в универститета , учех компютри. Интересувам се от информационни технологии. През януари посетих театралната постановка „Нощна пеперуда” в Народния театър „Иван Вазов” в София. Беше много интересно за мен да сравня преживяванията си от театъра в България и в Сирия.


Когато бях в 12-ти клас, отидох на театрално представление в училище. По-скоро беше пиеса с много танци. Беше обичайна практика да се организират такива представления в училище. Учениците просто трябваше да кажат на учителите си, че искат да направят такова. Но разбира се, тези, които подкрепяха управляващата партия можеха да направят много повече неща от останалите. Поради това за мен театърът, който съм гледала, е свързан с правителството. Хората, които посещават тези представления обикновено са приятели на участниците. Представленията са отворени за всички ученици от училището.

В представлението, което гледах, имаше много хора на сцената. Не си спомням конкретната история, но помня дългите им рокли в червено и черно. Имаше и мъже и те носеха червени ризи и черни панталони. Пееха за любов. Преди началото на представлението имаше няколко думи за партията, разбира се. Честно казано, не бях много заинтригувана от събитието.

Има голям театър в Сирия, в Дамаск. Виждала съм снимки, но не съм била там. Много хора го посещават и също се използва за официални партийни и правителствени събития.

Театърът в България истински ме развълнува. За първи път отидох зад кулисите и видях как се прави театър. (Обиколката зад кулисите се състоя в Младежки театър „Николай Бинев” през ноември 2013 г.)


Театралната постановка, която видях в България, беше много добра. Много ми хареса. Това, което наистина ме впечатли, беше, че сцената беше по средата на залата и публиката седеше в кръг около нея. Нямаше завеса и всичко, което се случваше на сцената, се виждаше. Историята не беше обичайна: момче се събужда като момиче. В Исляма е нещо специално да бъдеш момче. Като момиче не можеш да правиш много неща. Затова тази история е немислима за много мюсюлмани. Аз, например, бих искала да съм момче... Всички движения на сцената, менструалната кръв в началото: не бях виждала подобни неща преди. Беше красиво изживяване! Успяхте да събудите интереса ми към театъра и един ден, когато се върна в Сирия, ще се радвам да гледам пиеса в големия театър.

***

Благодарим на Создар за това, че сподели своите впечатления от театралния модул от програмата за културна ориентация. Желаем ѝ всичко най-добро!

Read a summary of this article in English here.

اضغط هنا لتقرأ ملخص هذه المقالة بالعربية

Няма коментари:

Публикуване на коментар

eea grants / a25 culgoral foundation

eea grants / a25 culgoral foundation