Стефан Иванов: "Алтруизмът е белег за градивна социалност."

Сред купища от тежки книги, съвременни и класически, български и чуждестранни, свои и чужди, се проведе петото събитие от програмата за културна ориентация за бежанци и търсещи закрила лица. Нашият специален гост, поетът и писател Стефан Иванов, въведе участниците в съдържателно близкия и все пак езиково толкова далечен свят на българската литература, подпомогнат за достигането на допирна точка между местна и "чужди" култури от ненадминатите специалисти в превода от арабски език Азиз Таш и Мая Ценова.


"Думи написани" от Стефан Иванов:

1. Бихте ли се представили накратко?

Занимавам се с писане. Имам книги с поезия, пиша и проза, автор съм на драматургични текстове, работя и като журналист. Докторант съм по естетика.

2. Какъв е бил досегашният ви досег с бежанци и търсещи закрила лица?

Участвал съм като дарител и доброволец в акции на „Приятели на бежанците“, помагал съм и самоинициативно – с приятели сме носили храна и дрехи в лагера във Враждебна.

3. Имахте ли предварителни очаквания за срещата с участниците? Ако „да“ – какви бяха те?

Притеснявах се да не отегча или натоваря слушащите с факти и истории, които са далеч от техния литературен контекст и могат да им се сторят неразбираеми. Не исках да им губя времето. Очаквах да ми е леко на тръни, оказа се, че ми беше доста приятно и времето мина изключително бързо. Зарадвах се на интереса, усмивките и въпросите.

4. Имаше ли нещо, което ви изненада или ви направи силно впечатление на срещата и тръгнахте ли си с нещо „за себе си“ от нея?

Тръгнах си със стихотворението, съставено от думите, които ги бях помолил да напишат в началото на разговора ни. От едната страна на листчетата е щастлива дума или израз, а от другата е дума или израз за нещастие. Ще пазя тези думи. Дълго.

5. Искате ли да кажете още нещо по темата – на участниците, на организаторите, на читателите на блога?

Искам да кажа, че съчувствието, състраданието, емпатията са изключително ценни и важни и трябва да се възпитават и култивират неуморно, за да не се възпроизвеждат безумията, които превръщат хората в бежанци. А и за да се отнасяме към бежанците по човешки. Способността човек да съпреживява чужди чувства и мисли е постижимо благо. Алтруизмът е белег за добронамерена, градивна социалност.


***

Благодарим на Стефан, Азиз и Мая за незабравимата атмосфера, която те със своите знания, разкази и харизма успяха да създадат в неделния следобед. Стихотворението, което Стефан сътвори по време на събитието, благодарение на "думи написани" от бежанците, може да прочетете в статията за изминалото събитие.

Read this article in English here.
لقراءة هذه المقابلة باللغتين العربية والفارسية اضغطوا هنا
می توانید این مصاحبه را به زبان فارسی اینجا بخوانید.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

eea grants / a25 culgoral foundation

eea grants / a25 culgoral foundation