Георги Панайотов за танците и музиката на народите

Поредното събитие от програмата за културна ориентация на бежанци и търсещи закрила лица ни срещна с оптимистичния и зареден с огромна енергия танцьор и хореограф по народни танци Георги Панайотов. Той беше движещата сила зад събитието, посветено на музика и танци, което събра хора от различни националности в една цялост, в едно хоро. Ето какви са неговите впечатления от интересния мултикултурен ден:


1. Бихте ли се представили накратко.

Казвам се Георги Панайотов и се занимавам от около 15 години с народни танци. Преподавам на деца и възрастни и организирам и събития с чужденци, които имат интерес към нашия фолклор.

2. Какъв е бил досегашният ви досег с бежанци и търсещи закрила лица?

Не съм имал пряк досег до момента с бежанци и лица, търсещи закрила.

3. Имахте ли предварителни очаквания за срещата с участниците? Ако „да“ – какви бяха те?

Имах очаквания, че ще открия сходни движения, танци и музика. Така се и случи. Оказа се, че имаме доста общи неща както в музиката, така и в танците. Много ми беше приятно да науча няколко нови танца, идващи от различни култури.

4. Имаше ли нещо, което ви изненада или ви направи силно впечатление на срещата и тръгнахте ли си с нещо „за себе си“ от нея (например: интересна мисъл, гледна точка, информация и т.н.)?

Интересно ми беше, че основно играят мъжете и че жените не се включват толкова активно. В България е точно обратното – по-често жените играят, отколкото мъжете.

5. Искате ли да кажете още нещо по темата – на участниците, на организаторите, на читателите на блога?

Искам да благодаря на организаторите и на участниците за това, че всички бяхме толкова отворени и се получи едно страхотно събитие с танци и музика на народите. Всеки ден откриваме колко по-близки сме и колко повече си приличаме...

***

Често след като се опознаем в края събитията стигаме до извода, че приликите са повече от разликите между хора, които визуално припознаваме като чужди, и местните. Танците приобщават, те приближават. Благодарим ти, Георги, че така умело ни го припомни!

Read this article in English here.
لقراءة هذه المقابلة باللغتين العربية والفارسية اضغطوا هنا
می توانید این مصاحبه را به زبان فارسی اینجا بخوانید.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

eea grants / a25 culgoral foundation

eea grants / a25 culgoral foundation