Мартин Зашев: "Свят, който се познава, е свят, който се разбира."

В края на месец юни се проведе предпоследното събитие от програмата за културна ориентация на бежанци и търсещи закрила лица. Темата беше обиколка на София с професионален екскурзовод и ателие по фотография. Мартин Зашев от Сдружение 365 с радост прие предизвикателството да води нашата разнолика група из потайностите на древната ни столица. Групата остана изумена от историята, с която той ги запозна. А ето и неговите впечатления от запомнящата се среща:


1. Бихте ли се представили накратко?

Казвам се Мартин Зашев. От 2 години съм част от Сдружение 365, организатор на Free Sofia Tour, Free Plovdiv Tour и Free Varna Tour. Нашата мисия е да подобряваме имиджа на България в очите на чужденците, но и в очите на българите. В момента съм член на Управителния съвет на Сдружението.

2. Какъв е бил досегашният ви досег с бежанци и търсещи закрила лица?

През последните две години от Сдружение 365 организирахме няколко обиколки на София на английски, арабски и френски езици, специално предназначени за бежанци. Обиколките се реализираха с помощта на нашите партньори от Мулти култи колектив и Държавна агенция за бежанците.

3. Имахте ли предварителни очаквания за срещата с участниците? Ако „да“ – какви бяха те?

Интересно ми беше да представя София на хора, които живеят в града, но не знаех до каква степен го чувстват свой. Зарадвах се на възможността да им предам част от моята любов към града, така че и те да го заобичат една идея повече.

4. Имаше ли нещо, което ви изненада или ви направи силно впечатление на срещата и тръгнахте ли си с нещо „за себе си“ от нея (например: интересна мисъл, гледна точка, информация и т.н.)?

Зарадваха ме любопитството и многото въпроси, които имаха участниците в обиколката, както и желанието им всеки да разкаже нещо за собствената си страна.

5. Искате ли да кажете още нещо по темата – на участниците, на организаторите, на читателите на блога?

Вярвам, че свят, който се познава, е свят, който се разбира. Вярвам също, че чрез опознаването на различните култури ние работим за по-добър свят. Благодаря за предоставената възможност! Желая ви успех!

***

Още веднъж специално благодарим на Мартин за ентусиазма, с който посрещна и изпрати групата, за прекрасните моменти, които създаде, и за хубавите думи, които сподели! И ние му желаем много успехи и незабравими срещи с представители на различни култури!

Read this article in English here.
لقراءة هذه المقابلة باللغتين العربية والفارسية اضغطوا هنا
می توانید این مصاحبه را به زبان فارسی اینجا بخوانید.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

eea grants / a25 culgoral foundation

eea grants / a25 culgoral foundation